Dog Brick (Nina Ottosson)

Score:

Omschrijving
De Brick is een voederpuzzel die oorspronkelijk ontworpen is voor honden, maar ook geschikt is om voor katten te gebruiken. De puzzel bestaat uit een vierkant speelbord met holtes waarin snoepjes verstopt kunnen worden. Daarboven zijn stukken aangebracht in gleuven die over de holtes met de snoepjes kunnen geschoven worden. De kat moet door met de stukken te schuiven de snoepjes terug zichtbaar maken.

Reactie van de katten?
Bij het eerste gebruik waren de katten nieuwsgierig en snuffelden ze aan de puzzel. De meeste katten deden in eerste instantie niets, totdat er getoond werd dat er snoepjes onder de schuiven zaten. Wanneer dan de schuifjes weer werden teruggeschoven, begonnen de katten er zelf aan te frutselen. Sommige katten gaven het snel op, andere hadden meteen de snoepjes beet of prutsten tot ze ze te pakken hadden. De echte slimmerds wachtten tot de anderen de snoepjes hadden blootgelegd en gingen er dan zelf mee aan de haal.

Hoe zelfstandig kan ermee gespeeld worden?
Eens de katten is getoond dat er lekkers te halen valt en ze het concept door hebben, kunnen ze er volledig zelfstandig mee spelen.

Hoe lang blijft de interesse?
De interesse varieert van kat tot kat. Sommige geven snel op, andere houden vol tot alle snoepjes op zijn. Na herhaald gebruik weten sommige katten de puzzel wel erg snel leeg te halen en is de uitdaging er af. Met mate en met ruime tussentijd gebruiken is dus noodzakelijk om het voor deze katten spannend te houden.

Veiligheid?
Dit is veilig speelgoed.

Duurzaamheid?
In principe is dit duurzaam speelgoed, tenzij er een gefrustreerde kat op begint te kauwen of gaat proberen de schuifjes los te trekken ipv te schuiven.

Onderhoud?
De Brick is niet makkelijk schoon te maken. De puzzel die wij getest hebben, bestaat uit hout en is dus ook niet plas (dekkaters!) en kwijl bestendig. Licht afspoelen is wel mogelijk, maar de puzzel mag niet te nat worden, dan zwelt het hout. Er is echter wel een plastic versie op de markt.

Eindoordeel
Dit is een leuke bezigheid voor katten die willen werken voor lekkers. Het houdt hen even bezig en laat hen nadenken, tenminste als de puzzel niet te vaak gebruikt wordt. Aan te bevelen als voedselverrijkings-bezigheid.