Het Schuildozenproject

Stressreductie bij katten in asielen
Katten zijn zeer stressgevoelige dieren. Wanneer katten in een asiel belanden, is dat een erg stresserende ervaring. Een gestresseerde kat in een asiel komt vaak in een vicieuze cirkel terecht: langdurige stress leidt tot ziekte, waardoor de kat langer in het asiel moet verblijven, wat weer leidt tot nog meer stress. Wanneer een kat echter aan zijn natuurlijke behoeften kan voldoen, dan ervaart die minder stress. Ze wordt dan minder vlug ziek en heeft ook meer kans op een snelle adoptie.

Eén van die natuurlijke behoeften die erg belangrijk zijn voor katten in asielen, is het zich kunnen verschuilen. Katten ervaren enorme stress als ze zich niet kunnen verschuilen wanneer ze daar even de behoefte aan hebben. Zoiets simpel als het aanbieden van een schuilplaats, maakt een wereld van verschil voor een kat.

Het Schuildozenproject
Om deze reden is de werkgroep asielen in Nederland in 2011 gestart met het Schuildozenproject. Voor dit project werkt de FWF samen met de Nederlandse dierenbescherming. Daardoor zal de FWF zich concentreren op die asielen die niet aangesloten zijn bij de Nederlandse dierenbescherming. De bedoeling van dit project is om de asielen te overtuigen om de katten een schuilplek te geven. De asielen kunnen daarbij kiezen uit verschillende praktische oplossingen.

Praktisch
De asielen worden door de FWF gecontacteerd, waarna een medewerker van de FWF het asiel bezoekt en uitleg geeft over het gebruik van schuildozen en de mogelijke alternatieven. Elk asiel krijgt ook een pakket schuildozen aangeboden door de Nederlandse Dierenbescherming. Bijkomende bestellingen voor deze dozen zullen gebeuren via de Nederlandse dierenbescherming aangezien de FWF alleen de proefpakketten verdeelt. De FWF staat wel klaar indien er vragen zijn over dit project of over het gebruik van de schuildozen. De asielen zelf worden geen kosten aangerekend.

Veelgestelde vragen

Stand van zaken
April 2012: Inmiddels zijn er al enkele asielen gecontacteerd, waarvan er al 19  meedoen met het Schuildozenproject.

Dierenasiel Rijpickerwaard - IJsselstein

Dierenasiel De Bommelerwaard - Bruchem

Nationale Stichting Dierenzorg - Wassenaar

 

Dierentehuis Zoetermeer - Zoetermeer

Dierenasiel Walcheren - Vlissingen

St. Katten & Kittenopvang Jasmijn - Zeist

Stichting Elkie - Tholen

 

Dierenasiel Tussenhaven - Goes

Dierenasiel Schouwen Duiveland - Zierikzee

Dierenasiel Amsterdam Noord - Oostzaan

Dierenasiel Lagerweij - Zaandam

Dierentehuis Heberdina Japin-Timmer - Hoorn

Dierentehuis De Kluif - Steenwijk

Dierenpension en asiel De Crull - Den Ham

Dierenopvang Op de Smakterheide - Smakt

Dierenasiel Zeeuws-Vlaanderen - Terneuzen

Dierenasiel De Beestenboel - Weert

Dierenopvang Koningen - Balkbrug

Dierenpension- en opvang Koningen - Balkbrug

Dierenpension-, asiel en hondenschool Brammelo - Haaksbergen