Probleemgedrag

Probleemgedrag is volgens de officiële definitie kattengedrag dat een baasje als probleem ervaart. Voor de een is dat bijvoorbeeld een kater die een poes niet dekt,  terwijl de ander het juist als een probleem ervaart als een kater een poes wél wil dekken. Bij probleemgedrag staat de beleving van de eigenaar dus centraal.

Probleemgedrag vanuit de kat bezien
Veel natuurlijk kattengedrag wordt door eigenaren als problematisch ervaren, zoals sproeien in huis of aan de bank krabben. Vanuit de kat bezien is er met deze gedragingen echter niets mis: sproeien en krabben zijn volkomen natuurlijk gedrag.

Er zijn ook probleemgedragingen die duiden op een verminderd welzijn, zoals angst, chronische stress of dwangmatig/stereotiep gedrag. Deze problemen zijn voor de kat een probleem, hoewel vele baasjes het de normaalste zaak van de wereld vinden dat hun kat angstig is, of de uitingen van stress bij hun dier helemaal niet herkennen.

Probleemgedrag kan  voor een kat letterlijk levensgevaarlijk zijn. Het is namelijk de  voornaamste reden om een kat de deur uit te doen of om hem dood te laten spuiten. Dit gebeurt vooral als de eigenaar last heeft van het probleemgedrag. Gelukkig kunnen gedragsproblemen in de regel met deskundige hulp verholpen worden. Veel mensen weten dat niet of kunnen het niet geloven.

Gedragsproblemen kunnen ook de gezondheid aantasten. Angstige katten bijvoorbeeld maken meer   stresshormonen aan, wat kan leiden tot chronische stress. Deze vorm van stress is op den duur ondermijnend voor het immuunsysteem. Gedragsproblemen verhelpen kan dus ook  gezondheidsproblemen verminderen of voorkomen.

Wat nu te doen als uw kat gedragsproblemen heeft?
In de eerste plaats dient u naar de dierenarts te gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat in minstens vijftig procent van de gevallen die zich voordoen als gedragsprobleem, er in werkelijkheid sprake is van een medisch probleem, of een medische oorzaak in combinatie met een gedragsprobleem. Katten verbergen pijn en ziekte van nature zo veel mogelijk en zijn daar helaas erg goed in.

Is een medische oorzaak uitgesloten door een dierenarts gespecialiseerd in gezelschapsdieren, of een dierenartsspecialist, dan kunt u het beste een goede gedragsdeskundige inschakelen. Deze kan de oorzaak van het probleemgedrag achterhalen en gerichte adviezen geven. Een ding is zeker: de kat straffen werkt altijd averechts!